Sider

torsdag den 30. april 2015

EBAY FAKE VS. ORIGINAL

Der er efterhånden så mange skrøner omkring ebay, at jeg synes det er på tide at få de skrøner af vejen!!
 "Det er fake hvis du har købt det på ebay".
 "Det er kina varer". 
Lad mig lige starte med at udpensle 2 begreber, nemlig kopier og efterligninger. 
Kopi: hvis du lægger et brev i en kopimaskine, er det brev der kommer ud fuldstændig identisk. Altså en kopi. 
En efterligning - hvis du skriver brevet af i hånden ligner det kun det originale brev, men det er tydeligt at se forskel. Ved tøjmærker ses det feks ved at originalen har 2 striber ned af ærmet, men efterligningen har 3 striber. Eller den klassiske med krokodillen hvor halen ligger nedad, og på efterligningen ligger halen opad. Altså nemt at se forskel. 
Ebay FORBYDER SALG AF KOPIER!!! Det er ganske simpelt ikke lovligt, og de har 2000 ansatte udelukkende til at sidde og fjerne ulovlige annoncer. 
Så hvis man har købt en efterligning på ebay er det altså ens egen skyld fordi man ikke lige kiggede sig for! 
Og ebay har sælgere over hele verden, så "det er kina varer" holder altså heller ikke! 
For at se om en vare er original er der  flere ting du kan kigge efter. 
1: hvad ser du på billedet. Er det identisk med den originale vare? Find evt mærkets officielle hjemmeside, og se hvordan den pågældende vare ser ud. Kan man tydeligt se varens navn/logo på billedet. For på nogle varer/billeder kan feks logoet være sløret, og det betyder typisk at det så bare er et billig no-name produkt. Det kan godt være billedet viser en Nike taske, men logoet er sløret. Når du så får varen kan det godt forekomme at der er et efterligning af nike logoet på. Men du er aldrig blevet lovet at det var en nike taske og du købte den heller ikke for at være en nike taske i og med logoet ordet aldrig var nævnt i annoncen. Du har blot købt en sportstaske. 
2: hvad står der i overskriften? Er produktets navn, type osv nævnt? Så er den god nok. Hvor imod hvis der feks på billedet er vist en neglelak der godt kunne ligne OPI, men i overskriften står der bare "nailpolish" og mærket er ikke nævnt, jamen så er det selvfølgelig ikke en OPI lak og det lover annoncen dig heller ikke. 
3: Er der valgmuligheder i annoncen, altså hvor man skal vælge mellem feks forskellige farver lak. 
Lad os bruge OPI som eksempel igen. Annoncen kunne godt ligne at det er OPI's Hawaii collection. Hvis de er ægte vil hver laks navn stå i drop down/valg menuen. Hvor imod hvis det er efterligninger står der bare feks 001, 002, 003 osv. 
Så med disse 3 ret simple trin spotter man nemt hvad det er man er ved at købe.

- Billedet viser det rigtige produkt, det rigtige navn står i overskriften, og de rigtige farvekoder står evt i valg-menuen. 

Derudover så har ebay det der hedder Buyers Protection, altså køber beskyttelse. Dvs at du som køber stort set altid vil få dine penge tilbage!! Så hvis en vare ikke har været beskrevet eller vist korrekt kan du altid få dine penge tilbage. Og i de fleste tilfælde skal man ikke sende varen retur.     
Men vær obs på at du altså ikke kan få pengene tilbage for en efterligning fordi du ikke selv kiggede annoncen ordentligt igennem!! Så hvis du feks køber den føromtalte nike taske, kan du altså ikke klage over at det er en efterligning, for annoncen har aldrig lovet at det var en original nike taske! 

Jeg køber feks stort set alle mine neglelakker på ebay. Af flere grunde, primært fordi det er meget billigere. OPI koster ca 70kr mod 125kr i dk. Derudover har ebay ALLE de nye kollektioner. Og så køber jeg dem primært fra en sælger i USA, altså ingen "kina-varer" ;-) 

Prisen er selvfølgelig også noget der kan indikere en efterligning. Men den kan være lidt svær da det jo er markant billigere at handle udenfor EU.  

Her er lidt billed-dokumentation. 
Lad os tage en original først.  
Produktet Gelish fra firmaet Harmony:

På billedet ses det eksakte produkt, fuldstændig identisk med hvordan originalen ser ud. I overskriften er nævnt både produktnavn, firmanavn og farvekode. Og prisen er ca det halve af hvad det koster her i DK. 

Næste billede er så helt tydeligt en efterligning!! På billedet ligner flasken godt nok, men der står "Gelpolish" på istedet for Gelish:

 I overskriften står der også Gelpolish, altså hverken det originale firma eller produkttype er nævnt. Og så er prisen jo helt tåbelig i forhold til originalen. Så det er altså hurtig at spotte at dette er en efterligning. 

Jeg vil meget meget meget gerne have en tilbagemelding fra Jer der læser dette. Er der stadig tvivls spørgsmål, noget jeg mangler at belyse, noget der er svært at forstå osv. Jeg vil hellere end gerne uddybe og redigere, eller lave en 2. del. Det handler ganske simpelt om at hjælpe Jer med at handle trygt på ebay :-) 

3 kommentarer:

 1. Kan du tage nogle flere eksempler så som gel og akryl og måske med væsker det er kun en forespørgsel�� tænker bare det kunne være rart at få nogle billeder af det man ikke skal/må købe�� jeg er nemlig så dum til sådan noget�� men syntes det er fedt du gider og bruge tid på det��������

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det kan du tro :-) Jeg er faktisk i gang med at lave et nyt indæg som forlængelse af dette, med flere informationer osv. Så hold øje, og ellers smiders jeg det også op på fb når det er klar :-)

   Slet
 2. Vil også godt se eksempler med akryl pulver og væsker hvis du får lyst 😉

  SvarSlet